
Kakvu travu najviše vole biljojedi? Svežu! I upravo takvom će je održati inovacija koja omogućava proizvodnju trave u kontrolisanim uslovima, što će pomoći farmerima da kvalitetno hrane stoku tokom cele godine.
Proizvodnja trave kao dodatak u ishrani stoke i živine u zatvorenoj prostoriji pri kontrolisanim uslovima tokom cele godine, odnosno mogućnost da farmeri uzgojem trave u jednoj prostoriji budu u prilici da obezbede svežu hranu čak i u zimskom periodu.
Cilj je da se sa klasičnog načina uzgoja žitarica na otvorenom prostoru pri kojem postoje rizici vremenskih nepogoda, a koje prate težak i obiman fizički rad, pređe na novi način uzgoja žitarica u zatvorenom prostoru uz kontrolu neophodnih uslova za rast.
Potreba za velikom površinom obradivog zemljišta se u ovom slučaju poništava jer se police slažu vertikalno naviše tako da se iskoristi celokupna zapremina prostorije.
Novim načinom bi svakog dana bila obezbeđena sveža hrana uz daleko manji uloženi trud, a ujedno bi i farmeri imali više vremena da posvete svojoj porodici.
Moja porodica ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo. Zbog prošlogodišnje suše prinos sa njiva je bio nedovoljan da prehranimo sva grla stoke, te smo bili prinuđeni da ih umanjimo. Zbog obima posla oko pripreme hrane i neizvesnosti prinosa, počeo sam da istražujem kako bi ceo proces pripreme hrane mogao da se olakša.
Srđan Bušin, student Mašinskog fakulteta u Beogradu
Svoje obaveze ispunjavam predano, na vreme i odgovorno. Brzo učim i fleksibilan sam u nepredviđenim situacijama.
Projekat sa najviše glasova osvaja nagradu publike! Možete glasati jednom dnevno svakog dana do 30. maja.