Kompostana

Pogledaj video

Mislite da đubre ne može ponovo da se upotrebi?

Kreiranjem sanitarne deponije na kojoj se vrši recikliranje otpada i proizvodnja komposta smanjiće se otpad u našem okruženju, i dobiti proizvod koji se koristi u različite svrhe.

Suština projekta

Umesto bespovratnog odlaganja otpada, na deponiji otvaramo “Kompostanu”, gde će se biorazgradivi otpad pretvarati u organsko djubrivo- kompost. Zašto bi trošili milione na proširenje deponija i samo bespovratno slagali otpad, kada isti možemo preraditi i iskoristiti kao vrednu sirovinu, gde ćemo pored ekološke dobiti imati i ekonomski značaj. Tamo gde je sirovina,tamo otvaramo fabriku.

Koju potrebu ova inovacija rešava?

Ukoliko bi Deponija počela sa radom kao kompostana, proizvodila kompost i prodavala ga umesto što odlaže otpad, konačno bi mogla samu sebe da finansira i samim tim bude održiva u budućnosti, što je i bio cilj njene izgradnje. Ispunjavanjem Direktive EU o tretmanu otpada, tržištu bi ponudili organski proizvod (kompost) čija organizovana proizvodnja ne postoji još uvek nigde u Zemlji. Otvaranjem kompostane, otvaraju se i nova radna mesta.

 

Šta vas je motivisalo da razvijate inovaciju?

Kao mlade inženjere zaštite životne sredine boli nas, a ujedno i plaši činjenica da smo uništavajući prirodu pre svega otpadom, zapravo uništili svoju egzistenciju i mogućnost opstanka. Pravljenje organskog djubriva od otpada u svom domaćinstvu upravo nas je podstaklo na ideju da proširimo proizvodnju zdravg lokalnog proizvoda “crnog zlata ” koji na potpuno prirodan način pospešuje rast i prinos biljaka, koristi se za degradirana kao i naftom zaprljana zemljišta, i vezuje teške metale.

Inovacija u tezama

 • Ekonomski isplativo i ekološki opravdano
 • Primer javno privatnog partnerstva
 • Jačanje lokalnih proizvoda
 • Smanjenje deponijskog prostora
 • Ispunjavanje direktive EU o tretmanu otpada
 • Proširenje tržišta van regiona
 • Primer drugim deponijama i prodaja tehnologije
 • Preko organskog djubriva do proizvodnje zdrave hrane
 • Proširenje proizvodnje i na tečno organsko djubrivo (čaj od komposta) koji bi kao drugi zdrav proizvod svoj plasman našao u poljoprivrednim apotekama za prodaju, kao sredstvo za prskanje biljaka u cilju prirodnog suzbijanja štetočina.

 

O inovatorima

Kroz zajedničko studiranje na smeru zaštite životne sredine, udružile su svoja interesovanja u pisanje prvenstveno ekoloških projekata kroz koje su osvajale mnogobrojne nagrade i priznanja.
Kao dobro uigran tim za pre svega ekološke inovacije i za ovaj projekat nude svoju maldost, znanje i pre svega ljubav prema održivim, ekološkim temama. Upravo kroz iskustvo u ličnom kompostiranju otpada za svoje potrebe i dugogodišnje izučavanje celog tretmana, kroz ovaj projekat vide svoju budućnost i ostanak u svojoj Zemlji.
Glasajte za proizvod EKO, jer nema ga na dalEKO!!!

Glasajte za svoje favorite!

Projekat sa najviše glasova osvaja nagradu publike! Možete glasati jednom dnevno svakog dana do 30. maja.

Broj glasova 525
Inovaciju prijavljuje neformalni tim

Duo Komposteros

 • Članovi tima

  Milena Tomić

  Ivana Radmilović

Generatoru Fluo su se priključili mnogobrojni partneri koji podržavaju, promovišu i nagrađuju inovacije specijalnim nagradama :

I skoro 70 fakulteta i Univerziteta i studentskih organizacija!

Da biste glasali, prijavite se sa svojim Facebook nalogom: