Freon Frog box

Pogledaj video

Gde je hladno, ali po visokim standardima?

Otkrijte inovaciju putem koje će rashladni sistemi moći da budu ekonomični, profitabilni a ujedno doprinesu očuvanju prirode i spreče negativan uticaj na globalno zagrevanje.

Suština projekta

Omogućavanje freonskih sistema da rade po pravilima Nove regulative o F-gasovima, tako da ne budu izbačeni iz upotrebe, a opet da ne štete okolini.

Koju potrebu ova inovacija rešava?

Nakon izlaska Nove regluative o F-gasovima, proizvođači hrane (voća, povrća, mleka i mesa) koji koriste hladnjače sa freonima (75% postojećih hladnjača) u obavezi su da zamene postojeće sisteme i investiraju u nove koji su značajno skuplji. Mi smo im omogućili da neometano rade po pravilima regulative, smanje investicije i imaju bezbedan rad po okolinu.

 

Šta vas je motivisalo da razvijate inovaciju?

Činjenica da nakon izbacivanja freona gasovi i sistemi koji su na tržištu, kao što su ugljen dioksid ili amonijak su jako toksični, zapaljivi i eksplozivni. Što znači da zaštitom okoline i poštovanjem regulative, spašavamo planetu ali direktno ugrožavamo ljude koji ili rade u toj hladnjači ili koji se bave njenim izvođenjem. Zato smo želeli da rešimo problem okoline ali i da zadržimo freone.

Inovacija u tezama

  • Jedinstvena tehnologija koja ne postoji na tržištu
  • Korišćenje freona na način da ne mogu da dospeju u okolinu
  • Korišćenje freona unutar Nove regulative
  • Jedinstveni sistem regulacije rada, koji smanjuje troškove održavanja
  • Maksimalno samo održiv sistem

 

O inovatorima

Nevena Aksić – student Fakulteta inženjerskih nauka, Univerziteta u Kragujevcu – katedra za energetiku i procesnu tehniku.
Miloš Ranić – student Visoke tehničke škole strukovnih studija Zvečan, Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici – katedra za energetiku
Zajedno smo prošlogodišnji pobednici nacionalnog finala u zelenim biznis idejama, predstavnici Srbije na svetskom takmičenju na Kipru.
Nosioci mnogih nagrada na stručnim takmičenjima sa ovom i drugim idejama.
Više od 5 godina rada i istraživanja u oblasti rashladne industrije.

Glasajte za svoje favorite!

Projekat sa najviše glasova osvaja nagradu publike! Možete glasati jednom dnevno svakog dana do 30. maja.

Broj glasova 683
Inovaciju prijavljuje neformalni tim

FreonFrog

Generatoru Fluo su se priključili mnogobrojni partneri koji podržavaju, promovišu i nagrađuju inovacije specijalnim nagradama :

I skoro 70 fakulteta i Univerziteta i studentskih organizacija!

Da biste glasali, prijavite se sa svojim Facebook nalogom: